maandag 27 augustus 2012

Styled fotoshoot Park Sonsbeek: jongedames Sofie en Carlijn


Sofie en Carlijn zaten bij elkaar in de klas op de basisschool. Maar nu was het vakantie. En daarna gaan ze naar de middelbare school!
Kleine meisjes worden groot. En dat realiseer ik me heel erg goed, want als tante ken ik Sofie al haar hele leven. En Carlijn ken ik inmiddels ook al lang, want zij komt regelmatig over de vloer als ik bij Sofie ben. Bovendien is Carlijn's broertje al jaren 'getrouwd' met Sofie's zusje ;-).

Dat kleine meisjes groot worden, werd het thema van deze fotoshoot. We wilden de overgang laten zien van 'klein meisje' naar 'jongedame'.
Voor het puberale moesten we wel een beetje acteren: het kostte de meiden moeite om verliefd te kijken naar de foto's van Justin Bieber en ze hadden duidelijk nog weinig met make-up ("Mag het er weer af?"). Maar dat het nog geen pubers zijn, bleek vooral uit het feit dat ze stralend voor me stonden in Park Sonsbeek in Arnhem, op een zondagochtend om 7.00u!!!
Ik wilde namelijk gebruik maken van het ochtendlicht en Sofie, Carlijn en hun lieve moeders vonden dat prima.

Uiteindelijk kwam het zonlicht pas een tijd later doorzetten en moesten we zelfs even schuilen voor de regen, maar dat mocht de pret niet drukken.
Want pret hadden we! De moeders en ik hadden voor allemaal mooie spullen en accessoires gezorgd. Carlijn en Sofie waren al twee dagen bezig met de kleding. Zeker met een muziekje aan gingen de meiden helemaal los!

Ik vond het een feest om deze twee dames te mogen fotograferen! Sofie is trouwens de blondine, Carlijn de brunette... en helaas gaan ze niet naar dezelfde middelbare school.
Meiden, ik ben trots op jullie! Heel veel plezier op jullie nieuwe scholen.
Carlijn, Sofie, Ilse en Mariëtte, bedankt voor jullie geduld en enthousiasme! En nog een klein bedankje voor kleine Belle, die te blij was om te poseren.

Wil je meer informatie? Neem contact met me op via www.mariekezwartscholten.nl.


vrijdag 17 augustus 2012

Groot, groter, grootste trots!


Vanmiddag maakte ik weer foto's van het het gezellige leerkrachtenteam van Openbare Basisschool De Pijler in Rotterdam.
Toen ik aankwam bij de dependance, ging er een 'schok van trots' door me heen. Kan dat? Ja, dat kan, maar dat heeft even een uitleg nodig.

Het is waarschijnlijk wel duidelijk dat ik het geweldig vind om te fotograferen. Fijn om te doen, mooi om ze daarna op de computer te zetten, ze op het beeldscherm te zien en ze te bewerken. Nog mooier om afdrukken te zien (en daar klanten blij mee te maken). In de vorm van foto's, een album, een canvas of ander soort vergroting. En die grote canvassen zijn soms ECHT groot. Gaaf om te zien dat 'mijn' foto zo groot in woonkamers (en slaapkamers) hangt. In 2007 ging het al verder dan dat: in restaurant De Eetstee in Amersfoort zijn twee wanden bekleed met 'mijn' foto's van frambozen. Geweldig!
Maar nu de reden dat ik bij De Pijler dat gevoel van Grote Trots krijg: de vier gevels van dit gebouw zijn bekleed met vier foto's die ik heb gemaakt! Groter gaan ze in mijn carrière niet meer worden, denk ik. Dit gebouw staat er al vier jaar en dus denk ik er niet meer zo vaak aan. Des te groter is de schok, als ik die gevels dan weer zie.
En die Grootste Trots wilde ik graag even delen ;-).

Mocht je een keer in Rotterdam over de Laan op Zuid rijden, richting het centrum, kijk dan na het braakliggende terrein even naar rechts, tussen de bomen door, voor live-beelden van het gebouw (ontworpen door Spee Architecten).
Kan jouw gevel ook wel een mooie foto gebruiken ;-)? Of gewoon je wand of je fotolijst? Neem contact met me op via www.mariekezwartscholten.nl.


 (Blijkbaar zijn niet alle hoveniers dol op foto's ;-).)

vrijdag 10 augustus 2012

Vakantiefoto's: zoek de vijf verschillen


Deze week ben ik voornamelijk bezig met het bewerken van foto's. Dat duurt namelijk net zo lang als het fotograferen zelf.
Nu zou je kunnen grappen, dat een goede fotograaf zulke prachtige foto's maakt, dat er niets meer aan gedaan hoeft te worden, maar zo werkt het niet.

Natuurlijk stel ik mijn camera en lens zo optimaal mogelijk in. Maar nabewerken hoort erbij; daarmee kan ik desgewenst kleuren of contrasten verbeteren, gedeeltes extra belichten, vlekjes wegwerken, enz.
Soms is een foto snel genomen om het moment niet te missen en blijkt een andere uitsnede beter te zijn. En het kan net een beetje te donker zijn om niet te flitsen, maar dan blijkt die donkere foto na bewerking best mooi te zijn. Hetzelfde geldt bij tegenlicht (felle zon en donkere schaduwen)
Als ik wil, kan ik achteraf ook blauwe plekken en wondjes weghalen of prullenbakken laten verdwijnen.

Natuurlijk bewerk ik niet elke foto op al die manieren, maar soms is het wel een uitdaging om van een 'gewone' foto alsnog een bijzondere foto te maken.

Met die gedachte ben ik nog eens in mijn vakantie-archief gedoken (door het weer toch een beetje in vakantiestemming gekomen!). Heel leuk om te ontdekken dat foto's waar ik jaren geleden langs klikte, eigenlijk heel mooi blijken te zijn! Zoek de vijf verschillen ;-).
Wie weet kan ik jullie hiermee inspireren om wat moois te maken van je eigen vakantiefoto's.

Ben je benieuwd wat ik zou doen met jouw 'normale' vakantiefoto? Mail hem dan naar me in augustus (in zo hoog mogelijke resolutie). Voor mijn e-mail adres: zie www.mariekezwartscholten.nl. In september zal ik hier een nieuw blogbericht aan wijden en jullie voor- en na-foto laten zien.

Voor wie nog gaat (of er nu is): fijne vakantie!

www.mariekezwartscholten.nl


Iets meer kleur aangebracht en betere uitsnede (Kenia):


vrijdag 3 augustus 2012

Newbornfotografie: baby Joep. Joepie!

Newbornfotografie is hot!

Tenminste, in Amerika. En in Nederland is het ook in opkomst: fotografie van baby's van 5 tot 15 dagen oud. Ze slapen dan nog lekker veel, vinden het vaak prima om ergens op of in gelegd te worden en als het maar flink warm is, zelfs zonder kleertjes.

En warm was het! Dat kon Mariëtte niet weten, toen ze me hartje winter vroeg of ik een newbornshoot van haar baby wilde maken, als hij eenmaal geboren zou zijn. 
Maar toen ik bij Mariëtte en Norbert aanbelde was er geen kachel nodig om het warm genoeg te krijgen.

Die warmte kwam ook van Mariëtte en Norbert, want wat zijn ze blij met Joep! Terecht: het is een ontzettend knap, lief mannetje.
Joep kreeg eerst nog even te drinken van zijn moeder, lag nog even lekker op de borst van zijn vader en dommelde af en toe een beetje in. Maar zoals je ziet was hij tussendoor erg wakker!

Dat maakt niet uit, want mijn manier van newborns fotograferen is niet helemaal zoals de Amerikanen dat bedacht hebben. Ze hoeven van mij niet per sé te slapen. Ik 'boetseer' minder met het kindje en ik neem meer mee van de omgeving en familie van de baby.

Ik wilde wel graag iets nieuws proberen: dagdromen. Hiervoor ben ik geïnspireerd door vrienden, die op die manier al 76 poses hebben gefotografeerd met hun eigen dochter en zelf geïnspireerd waren door Mila's Daydreams (klik hier of hier). 
Zo ontstond mijn eerste foto-met-een-titel, namelijk: "Joepie!":